Obezitenin Vücuda Etkileri

Obezitenin Vücuda Etkileri

Obezitenin Vücuda Etkileri

Obezite 2020-2021 yılları arasında ABD nüfusunun yüzde 40'ından fazlasını etkiledi. Bu son derece önemli, çünkü obezite ile yaşayan insanların bir dizi sağlık sorunu yaşama olasılığı çok daha yüksek.

Bu sağlık sorunları, özellikle aşağıdaki bölgeler olmak üzere üzere vücudun hemen hemen her bölümünü etkiler:

  • beyin
  • kan damarları
  • kalp
  • karaciğer
  • safra kesesi
  • kemikler
  • eklemler


Sinir sistemi

Fazla kilolu olmak veya obeziteye sahip olmak, beyninize kan akışının durması nedeniyle meydana gelen felç riskini büyük ölçüde artırır.


Solunum sistemi

Boyun çevresinde depolanan yağ, hava yolunu çok küçültebilir ve bu da geceleri nefes almayı zorlaştırabilir. Bu duruma uyku apnesi denir. Uyku apnesi olan kişilerde nefes alma aslında kısa süreliğine durabilir.


Sindirim sistemi

Obezite, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) riskini yükseltebilir. GERD mide asidinin yemek borusuna sızmasıyla meydana gelir.

Ayrıca obezite, safra taşı oluşumu riskini artırır. Safra taşları safra kesesinde safranın birikmesi ve sertleşmesiyle meydana gelir ve bu durum ameliyat gerektirebilen ciddi bir durumdur.

Yağ ayrıca karaciğer çevresinde birikebilir ve karaciğer hasarına, yara dokusuna ve hatta karaciğer yetmezliğine yol açabilir.


Kardiyovasküler sistem

Obezite olan kişilerde, kalbin vücuda kan pompalamak için daha fazla çalışması gerekir. Bu, yüksek tansiyona veya hipertansiyona yol açar. Yüksek tansiyon, inmenin önde gelen nedenidir.

Yüksek tansiyon, kalbe kan taşıyan kan damarlarının sertleşmesine ve daralmasına neden olabilir. Ateroskleroz olarak da adlandırılan sertleşmiş arterler, kalp krizi ve felç riskini artırabilir. Yüksek tansiyon da kronik böbrek hastalığına neden olabilir.


Endokrin sistem

Obezite ayrıca vücudun hücrelerini insüline dirençli hale getirebilir. İnsülin, kanınızdaki şekeri enerji için kullanıldığı hücrelere taşıyan bir hormondur.

İnsüline dirençli iseniz, şeker hücreler tarafından emilemez ve bu da yüksek kan şekerine neden olur. Bu kan şekerinin çok yüksek olduğu bir durum olan tip 2 diyabet olma riskini artırır. Tip 2 diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, felç, ampütasyon ve körlük gibi bir dizi başka sağlık sorununa neden olabilir.


Üreme sistemi

Obezite, kadınlarda hamile kalmayı zorlaştırabileceği gibi; erkeklerde düşük testosteron seviyeleri ile bağlantılı olması sebebiyle hamile kalma ihtimalini düşürür.

Ek olarak, obezite hamilelik sırasında ciddi komplikasyon riskini artırabilir.


İskelet ve kas sistemleri

Obezite kemik yoğunluğunda ve kas kütlesinde bozulmasına neden olabilir. Buna osteosarkopenik obezite denir. Osteosarkopenik obezite, kırık, fiziksel sakatlık riskini yükseltir, insülin direncine ve genel sağlık sonuçlarının kötüye gitmesine yol açabilir.

Ayrıca eklemlere ekstra ağırlık yüklenmesi de ağrı ve sertliğe neden olabilir. 


Deri (cilt) sistemi

Vücut yağının katlandığı yerlerde döküntüler oluşabilir. Akantozis nigrikans olarak bilinen bir durum da ortaya çıkabilir. Akantozis nigrikans, vücudunuzun kıvrımlarında ve kırışıklıklarında cildin renginin değişmesi ve kalınlaşması ile bilinir. Ayrıca insülin direnci ve tip 2 diyabet ile de bağlantılıdır.


Akıl sağlığı

Obezite birkaç farklı zihinsel sağlık durumu ile de ilişkilendirilmektetir. Obezitesi olan kişilerin aşağıdakilere sahip olma olasılığı daha yüksek olabilir:

  • huzursuzluk
  • olumsuz duygular
  • psikopatolojik belirtiler

Bu sorunlarla başa çıkmanın bir yolu, ruh halini iyileştirmek ve depresyon, kaygı, iç gerilim, huzursuzluk ve stresi azaltmak için gevşeme teknikleri ve kendi kendini güçlendirme becerileri gibi olumlu pratiklere odaklanmaktır.

Obezite ayrıca daha yüksek depresyon riski, zayıf benlik saygısı ve vücut imajı ile ilgili sorunlar ile de bağlantılıdır.


Vücut üzerindeki diğer etkileri

Obezite, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok farklı kanser türü riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir:

  • rahim
  • karaciğer
  • böbrek
  • servikal
  • kolon
  • yemek borusu
  • pankreas

Vücut kitle indeksiniz (BMI) arttıkça kanser geliştirme riskiniz de artar.


Sonuç

Obezite vücudun hemen hemen her bölümünü etkiler. Obezite ile yaşıyorsanız, bu risk faktörlerinin çoğunu diyet, egzersiz ve yaşam tarzı değişikliklerinin bir kombinasyonu ile tedavi edebilir veya yönetebilirsiniz.

Mevcut kilonuzun sadece yüzde 5 ila 10'unu kaybetmek, bu sağlık sorunlarına yakalanma riskinizi azaltabilir. Kilo vermek ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek hakkında doktorunuzla konuşun.