Laparoskopik (kapalı) safra kesesi ameliyatı

Laparoskopik (kapalı) safra kesesi ameliyatı

Laparoskopik (kapalı) safra kesesi ameliyatı

Safra kesesinde yaşanan sorunlar genellikle çok kolay fark edilmez ve sinsice seyredebilir. Kendisini sağ kaburganın altında veya mide bölgesinde bir ağrı şeklinde hissettirebilir. Özellikle sırta doğru vuran bir ağrı hissediliyorsa safra kesesi taşı olma ihtimali düşünülmelidir.

Safra kesesi karaciğerde üretilen ve yağların sindirilmesinde görev alan safra sıvısını depolamak ve biriken sıvıyı oniki parmak bağırsağına iletmekle görevli bir organdır. Safra sıvısında birikmeler oluşabilir, bu birikmeler zamanla büyürse kum tanesi veya daha büyük boyutlarda safra taşı oluşumuna neden olabilir. Bu taşlar safra kanalını tıkıyor ya da enfeksiyona yol açıyorsa cerrahi müdahale ile alınmaları gerekir.

Günümüzde safra kesesi ameliyatları laparoskopik kolesistektomi adı verilen ve tamamen kapalı yöntemle gerçekleştirilmektedir. Safra taşları ile ilgili yalnızca safra taşının alınması gibi bir cerrahi prosedür yoktur. Safra kesesinin tümünün alınması gerekir. Ancak kesenin yanı sıra safra yolunda da taş varsa önce endoskopik yöntemle taşın çıkarılır, daha sonra laparoskopik (kapalı ameliyat) yöntemi ile safra kesesi alınır. Safra kesesi/safra taşı ameliyatından uygulanan işlemi kısaca şöyle özetleyebiliriz: safra kesesinin önce kanalı ve damarları ayrılır, daha sonra karaciğere yapışık olan tarafı ayrılarak içindeki taş ve çamurla birlikte tamamen çıkarılır.

 

Safra taşı ameliyatının adınmarı

İlk adımda göbek deliğinden küçük bir boru sokularak karın boşluğu gazla şişirilir. Daha sonra bu boru içerisinden gönderilen kamera ile karnın iç görüntüsü bir ekrana yansıtılır

Sağ kaburga yayının altından üç tane daha küçük boru yerleştirilir, çubuk şeklindeki cerrahi aletler içeri sokulur. Bu aletler aracılığı ile ameliyat gerçekleşir.

Önce safra kesesinin damarı ve kanalı bulunur, titanyum zımbalarla kapatılır, kesilir ve ayrılır. Daha sonra, birbirlerine yapışık durumdaki safra kesesi ile karaciğerin bağlantısı kesilir. Safra kesesi delikten dışarı çıkarılır.

Ameliyat yaklaşık 30 dakika sürer. 60 dakikaya kadar uzayabilmesi de oldukça normaldir. Ayrıca iltihaplanmanın fazla olduğu durumlarda da ameliyat süresi uzayabilir.

 

Laparoskopik (kapalı) yöntem

Laparoskopik yöntemde karında yapılan 0.5 ila 1 cm’lik kesiden girilen özel cihazlar ve kamera ile ameliyat gerçekleşir. Laparoskopik işlem sırasında genel anestezi uygulanır. Bu yöntem günümüzde en çok tercih edilen ameliyat yöntemidir. “Lazerle safra kesesi ameliyatı” olarak da bilinir. Geçmişte uygulanan yöntemlere göre çok sayıda artıları vardır. Örneğin kesi çok küçük boyutta olduğundan ameliyat sonrası ağrı çok daha azdır. Ameliyat esnasında gerçekleşebilecek kanamalar geçmişe göre ciddi anlamda azdır. Ameliyat sonrası günlük hayata dönüş çok hızlı olur. Dışarıdan fark edilebilecek bir ameliyat izi kalmaz ve ameliyat sonrası fıtık gelişimi ihtimali de oldukça azdır.