Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Obezite ile mücadelede en çok kullanılan cerrahi müdahale mide küçültme (tüp mide) ameliyatıdır. Bu ameliyat midenin bir kısmının alınarak hacimde yaratılan küçülmenin iştah azalmasına neden olması ve bu sayede kilo verilmesi durumunu ilke edinerek uygulanmaktadır. Her ameliyat sürecinde olduğu gibi mide küçültme ameliyatı sonrasında da dikkat edilmesi gereken özel noktalar bulunmaktadır. Ameliyatlar kapalı veya açık ameliyat yöntemlerinden hangisi kullanılırsa kullanılsın vücutta bir süre ortaya çıkacak bir adaptasyon sürecini başlatmış olur. Tüp mide ameliyatında da bu adaptasyon süreci hemen başlayacaktır. Tabi bunun yanı sıra oluşan yara izlerinin iyileşmesi, uygulama yapılan bölgelerin fiziksel olarak toparlanması ve ameliyatın etkilediği diğer bölgeler ile vücutta sağlıklı bir işleyişin devamı için uyumun sağlanması gibi noktalar da ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken konuları çoğaltmaktadır. Tüp mide ameliyatı açık ameliyat yöntemi ile yapılmadığından ise müdahale sonrası bakım uygulamaları çok daha kolaydır. Ancak yinede her cerrahi müdahale dikkate alınmalı ve müdahalenin yapıldığı noktaların bakım ve pansumanları aksatmadan uygulanmalıdır.

Mide Küçültme İçin Ameliyat Süreci Nasıldır?

Mide küçültme (tüp mide) ameliyatı laparoskopik yöntem (kapalı ameliyat) ile gerçekleştirilen bir cerrahi müdahaledir. Midenin bir kısmı, vücuda açılan kesilerden alınarak hacim küçültülmektedir. Genel anestezi etkisinde uygulanan ameliyat yaklaşık 1 saat içinde tamamlanmaktadır. Bu işlem ile yaklaşık yüzde 80’i alınan midedeki iştah hormonunun bulunduğu kısım da çıkarılmış olur. Ameliyat sonrasında hastalar genel sağlık durumlarının kontrolü amacıyla bir süre hastanede kalmaktadır. Bu sürenin tamamlanmasının ardından evde istirahat süreci başlamaktadır. Evde istirahat sürecinde ise hastaya ilk 1-2 gün kişisel ihtiyaçlarını karşılarken eşlik edecek bir refakatçinin olması gerekmektedir. Tüp mide ameliyatı sadece kilo vermeyi deneyerek başarısız olmuş kişilerin fiziksel görünüm kaygıları nedeniyle değil, diyabet, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi rahatsızlıklara sahip olan kişilerin ve bu hastalıkların kolaylıkla tedavi edilmesini sağlaması açısından tercih edilen bir uygulamadır. Bu hastalıklar sebebiyle yapılan ameliyatın sonrasında, rahatsızlıkların seyrine yönelik uygulamalar mutlaka dikkate alınmalıdır. İlaçların kullanımı aksatılmamalı ve hekim kontrolleri ertelenmeden gününde gerçekleştirilmelidir. 

İyileşme Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Laparoskopik yöntem ile gerçekleştirilen tüp mide ameliyatında iyileşme süreci yaklaşık … sürmektedir. Bu süre zarfında ilk olarak küçük de olsa açılan kesilerin bulunduğu bölgelerin hijyen açısından bakımlarına özen gösterilmesi gerekir. Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise yeni beslenme programıdır. Ameliyat sonrası 1 yıllık süre zarfında beslenme, hekim tarafından hazırlanan programa harfiyen uymayı gerektirmektedir. Ayrıca başta su olmak üzere sağlıklı olmak için gereken sıvı tüketimi iyileşme sürecinde çok önemlidir. Aşırı alkol tüketimi ve mideye zarar verebilecek gazlı içeceklerin tüketiminden 1 yıllık iyileşme sürecinde tamamen uzak durulması önemlidir. Yeni beslenme programında temel prensip ise kalorisi düşük, proteini yüksek beslenme anlayışı olacaktır.

Ayrıca operasyon gerçekleştirildikten belirli süre sonra taburcu olan hastalar ilk olarak şu durumlara dikkat etmelilerdir: 

  • Operasyon gününden en erken 1 gün sonra duş alınabilir. 
  • Hasta taburcu olmasının akabinde en az 1 hafta sonra yorucu olmayan yürüyüşler yapabilir. 
  • Operasyon sonrası en az 1 aylık süre zarfında iş makinası kullanımı yada araba kullanmak gibi dikkat gerektirecek ve kazayla sonuçlanabilen aktivitelerden kesinlikle uzak durulması gerekir.
  • Operasyon sonrası 2 hafta cinsel birleşmeden uzak durulmalıdır.
  • Tüm bunların yanı sıra ameliyat sonrası vücut direncinin artması için hekim tavsiyesi ile alınacak vitaminlerin düzenli tüketimi tavsiye edilmektedir.