Mide Kanseriyle Mücadelede Cerrahi Uygulama Hemen Tercih Edilir mi?

Mide Kanseriyle Mücadelede Cerrahi Uygulama Hemen Tercih Edilir mi?

Mide Kanseriyle Mücadelede Cerrahi Uygulama Hemen Tercih Edilir mi?

Mide Kanseri Nedir?

Mide kanseri birçok kişide görülen; genetik faktörlerin, düzensiz ve sağlıksız yaşamın ve özellikle beslenme alışkanlıklarının neden olduğu yaygın görülen bir kanser türüdür. Mide kanseri belirtileri kişilere göre ve kanserin evresine göre değişiklik gösterse de genel anlamda; iştahsızlık, şiddetli mide bulantısı, kusma, ani kaybı, sık sık mide yanması şikayeti ve yutma güçlüğü gibi belirtiler ile tanı almaktadır. Bu belirtilere sahip kişiler kronikleşen rahatsızlıklarını aktarmak ve tedavi için hekime başvurduklarında çeşitli testlerden geçerek ve tıbbi görüntüleme tekniklerinin de yardımı ile kanser tanısı almaktadırlar. Tanılmanın ardından ise hızlı bir şekilde tedavi süreci başlamaktadır. Her kanser türünde olduğu gibi mide kanserinde de erken teşhis oldukça önemlidir. Ayrıca vakit kaybetmeden uygulanacak bir tedavi çoğu kişi için hayat kurtarıcı olmaktadır. Mide kanserine yönelik bir şüpheye sahipseniz ve yaygın belirtilerin düzenli bir şekilde bazılarını hissediyorsanız derhal hekime başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca ailesinde mide kanseri geçmişi olan kişiler için de hastalık geçmişine yönelik verilecek bilgiler tedavinin türü ve hızı için de oldukça büyük önem arz eden bilgilerdir. 

Mide Kanserinde Tedavi Süreci Nasıldır?

Mide kanserine yönelik tedavi süreci ilk olarak doğru teşhisin konulması ve kanserli hücrelerin ne durumda olduğunun tespit edilmesi ile başlar. Kanserin hangi evrede olduğu, tedavi sürecinin gidişatını tamamen etkileyen bir etmendir. İlk olarak çeşitli kan testleri ve yaygın tıbbi görüntüleme tekniklerinin yardımı ile kanserli hücrelerin bulunduğu bölge ve tümörlerin büyüklüğü tespit edilir. Yapılan tespitin ardından duruma göre ilaç tedavisi ve cerrahi müdahale uygulanacaktır. Mide kanserinin tedavi sürecinde genelde ilk olarak kemoterapi uygulanmaktadır. Ancak bazen kanserli hücrelerin yayılımı olağan dışı bir performans göstermektedir. Bu gibi durumlarda yayılımın başka organlara sıçramaması için derhal kanserli hücrelerin tamamının dokulardan temizlenmesi gerekir. Kısacası kemoterapinin yetersiz kaldığı durumlarda devreye hemen cerrahi müdahale girmektedir. Kanser cerrahisi olarak başlı başına bir uzmanlık alanı olan bu müdahaleler ancak deneyimli hekimlerin başarıya ulaşabildiği bir tedavi türüdür. Kanser cerrahisi mide kanseri tedavisinde yüksek başarı düzeyi ile dikkat çekmektedir. Özellikle erken teşhis durumunda kanserli hücrelerin yayılması kolaylıkla engellenerek midenin tamamı alınmadan kişilerin rahatlıkla hayatına devam etmesi sağlanır.

Mide Kanseriyle Mücadelede Cerrahi Uygulama Nasıldır?

Mide kanseri ile mücadelede cerrahi uygulamalar yaygın olarak kullanılmaktadır. Gastrektomi olarak adlandırılan midenin alınması operasyonu ile tümörlü dokuların temizlenmesi sağlanır. Gastrektomide bazen midenin tamamı bazen ise kanserin evresine ve durumuna göre midenin yaklaşık yüzde 80’lik kısmı alınmaktadır. Bu sayede desteklenecek ilaç tedavisi ile kişiler kolaylıkla sağlıklarına kavuşurlar. Midenin bir bölümünün alınmasını doğal olarak insan vücudunun her bir noktasına etkisi olacaktır. Bu yüzden mide kanseri tedavi sürecinde uygulanan cerrahi müdahale sonrası kişiler özellikle beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmeli ve dengeli beslenme alışkanlığını mutlaka kazanmalılar. Böylece kanserle mücadelede edinilen başarı kalıcı olacak ve mide kanserinin rahatsızlık veren belirtilerinden tamamen uzak kalınacaktır. Tüm bunların yanı sıra mide kanserinin ciddi bir hastalık olduğunu unutmamak ve kanser tedavisi ile birlikte sadece beslenme alışkanlıklarının değil tüm yaşam tarzının gözden geçirilmesi oldukça önemli olacaktır. Gündelik hayatın mecbur bıraktığı düşünülen sağlıksız yaşam alışkanlıklarından arınmak için motivasyon iyileşme değil, hastalığa yakalanmamak için özenli davranma şeklinde genel bir yaklaşım olmalıdır.