Kolonoskopi Sadece Bir Görüntüleme Yöntemi Midir?

Kolonoskopi Sadece Bir Görüntüleme Yöntemi Midir?

Kolonoskopi Sadece Bir Görüntüleme Yöntemi Midir?

Kolonoskopi uygulaması ince bağırsak ve kalın bağırsağın iç yüzeyinin incelenmesi amacıyla bölgeye gönderilen kameralar ile inceleme yapılması işlemidir. Kolonoskopi bir çok yanlış görüşün aksine anestezi uygulanarak yapılan bir işlem olduğundan herhangi bir acı veya ağrıya neden olmayan bir uygulamadır. Yapılacak kolonoskopi ile ince ve kalın bağırsakların iç yüzeyinde görüntüleme yapılmasının yanı sıra, hastalık teşhisi için parça alınması gibi işlemler de gerçekleştirilmektedir. Ayrıca kolonoskopi ile bağırsaklarda bulunan bazı küçük tümörlerin tahliyesi de sağlanmaktadır. Tümörlerin alınmasını sağlayan kolonoskopi yöntemi bu özelliği sayesinde sadece bir tıbbi görüntüleme yöntemi olmaktan çıkarak, bir tedavi yöntemi olarak da uygulanmaktadır. 

Kolonoskopi Nasıl Yapılır?

Kolonoskopi ince bağırsak ve kalın bağırsağın iç yüzeyindeki doku deformasyonlarının incelenmesi ve bölgede bulunan yabancı ya da zararlı cisimlerin tespit edilmesi amacıyla görüntüleme sağlayan bir uygulamadır. Kolonoskopi öncesi öncelikle hasta uyutulmaktadır. Bu sayede kişiler işlem sırasında herhangi bir acı ve ağrı hissi yaşamaz. Genel anestezi ya da  sedoanaljezi uygulanarak başlayan işlemde ince bir boru benzeri bir yapı ve bu yapının ucunda minik kameralar ile makat bölgesinden girilerek bağırsakların iç yüzeyinde incelemeler yapılmaktadır. Kolonoskopi işlemi yaklaşık 20 dakika kadar sürmektedir. Yapılan işlemin ardından da hasta herhangi birşey hissetmeyecektir. Bu işlem öncesi en önemli dikkat edilmesi gereken nokta uygulamanın en az 2 gün öncesinde hekim atarafından verilen müshil ilacının kullanılmasıdır. Ayrıca kolonoskopi uygulanacağı gün hasta mutlaka aç olmalıdır. Bunların yanı sıra işlem yapılacak hasta eğer kan sulandırıcı ya da benzeri bir ilaç kullanıyor ise işlemden en az 4-5 gün önce bu ilaçların kullanımı da kesilmelidir. Bu bilgileri kolonoskopinin uygun olacağına karar veren hekiminiz sizlere zaten detaylı bir şekilde anlatacaktır. Tüm ince ve kalın bağırsak yüzeyinde inceleme sağlanabilen kolonoskopi ayrıca tanımlanamayan ve zararlı olabilecek organik yada inorganik oluşumlardan parça alınmasını da sağlayabilmektedir. Ayrıca kolonoskopi ile bağırsağın iç yüzeyinden de yine ihtiyaç duyulduğu durumda doku örneği alınabilir. Buradan alınan örnekler incelenerek hastalıkların teşhisi kolaylıkla sağlanmaktadır. Eğer bağırsak içinde küçük boyutlarda bir tümör oluşumu da var ise kolonoskopi yöntemi ile bu tümörler kolaylıkla alınabilmekte ve bağırsaklar temizlenebilmektedir. 

Kolonoskopinin Herhangi Bir Zararı Var mıdır?

İnce ve kalın bağırsakların içinde yapılan görüntüleme ya da tedavi amacıyla uygulanan kolonoskopi işleminin sonrasında bazı şikayetler görülebilmektedir. Bu şikayetler genelde çözüme ulaşabilecek nitelikte ya da kendiliğinden geçecek niteliktedir. Kolonoskopi sırasında bağırsakların temizliği için kullanılan ilaçlara karşı bazı hassasiyetler görülebilmektedir. Ayrıca çok nadir de olsa kolonoskopi sırasında bağırsaklarda deformasyon ya da delinme gibi olumsuz durumlar görülebilir. Ancak uzman hekimler tarafından yapılan uygulamalarda herhangi bi şikayet yaratacak durum ile karşı karşıya kalınmayacaktır. Kolonoskopi eğer görüntüleme amacıyla uygulanıyorsa bağırsakların içine net bir görüş sağlanması için hava verilir. Bu hava işlem sonrasında bağırsaklarda kalarak gaz sancısına benzer bir sancı yaratabilmektedir. Ancak bu sancı ve sancıya eşlik eden şişkinlik bir süre sonra kendiliğinden geçecektir. Kalıcı bir hasar yaratmayacak olan kolonoskopi uygulaması hasta olsun ya da olmasın 50 yaş üzeri tüm bireylere önerilmektedir. Yapılacak kolonoskopi ile birçok bağırsak hastalığının erken teşhisi sağlanmakta ve bu hastalıklar başarı ile tedavi edilmektedir. Özellikle bağırsak kanseri ile mücadelede erken teşhisin ne kadar önemli olduğu göz önüne alındığında kolonoskopi uygulaması birçok birey için hayat kurtaracak nitelikte bir teşhis uygulaması olacaktır.