İlerleyen asit reflü kansere yol açabilir
Çok sık karşımıza çıkan rahatsızlıklardan biri olan reflü kısaca, mide içeriğinin hastanın yemek borusuna geri dönmesi durumudur. Midede kalması gereken mide asidik sıvısı uzun süre yemek borusuna temas ettiğinde yanma hissine neden olur ve hasar oluşturur. Reflüsü olan çoğu kişi bu rahatsızlığı ilaçlarla geçici olarak baskılama yoluna gider, uzun süre doktora başvurmaz veya tedavi imkanlarını araştırmaz. Ancak reflü tedavi edilmediğinde özofagus (yemek borusu) kanserine kadar ilerleyebilecek ciddi bir durumdur ve zamanında müdahale gerekir.
Reflü belirtileri nelerdir?
Reflünün en yaygın belirtileri arasında aşağıdakiler sayılabilir. Bu durumlardan birkaçı ile sık ve tekrarlı biçimde karşılaşıyorsanız bir doktora danışmanız gerekir.
- Ağza acı su gelmesi
- Mide ekşimesi hissi
- Göğüste ve boğazda yanma hissi
- Mide ağrısı
- Ses kısıklığı
- Yutma güçlüğü
- Boğaz ağrısı veya öksürük
- Diş ve diş eti hastalıkları
- Tekrarlayan akciğer enfeksiyonları
Tanı ve tedavi
Günümüzde ertelenmediği ve zamanında bir uzmana başvurulduğu takdirde reflü endişelenmeyi gerektiren bir durum olmaktan çıkmıştır. Hastalığın şiddetini ölçmek veya hangi alt tipe ait olduğunun tanısını kolayca saptamak mümkün. Böylece her reflü hastasına standart tek tip tedavi uygulamak yerine rahatsızlığın derecesine bağlı olarak daha hafif veya daha büyük çaplı tedavilere başvurulabilme imkanı doğar.
Henüz fazla ilerlememiş ve ilk seviyelerde bir reflü rahatlıkla beslenme alışkanlıklarında yapılacak değişikliklerle kontrol altına alınabildiği gibi sık tekrarlayan ve şiddetli durumlarda cerrahi müdahalelere gerek duyulabiliyor.
Daha ciddi hastalıklara yol açabilir
Mide asidinin ve gıdaların yemek borusuna geri dönmesi göğüste ağrı, yutmada zorlanma, ses kısılması, boğaz sıkışması gibi rahatsızlıklara neden olur, kronik öksürük ve akciğer hastalıklarına yol açar. Yemek borusu dışında da çok sayıda organı etkiler. Sinüzit, farenjit, astım, zatürre ve gırtlak kanseri oluşumuna sebep olabilir. Sürekli reflü durumunun oluşturduğu hasar yemek borusunu daraltır ve yutmada ciddi güçlükler yaratmaya başlar. Mide asidinin yakıcı etkisi ile ülser, ağrı ve kanamalar görülebilir. Zamanla yemek borusu dokusu dönüşmeye başlar ve bu durum da kansere zemin hazırlar. Tedavi edilmeyen tüm durumlarda kanser riski mevcuttur. Bu nedenle reflüde derhal tedaviye başlanması büyük önem taşır.
Reflünün önemli nedenlerinden biri: Obezite
Yemek borusu ile midenin birleştiği noktada, mide sıvılarının yemek borusuna ulaşmasını önleyen sfinkter isimli kapak benzeri bir sistem bulunur. Mide aşırı doldurulur ve içindekiler bu kapağın seviyesine ulaşırsa sfinkter gevşeyip açılır. Sindirim sağlanıp gıdalar mideye döndüğünde yeniden kapanır. Ancak sfinkter çok sık zorlanıyorsa ve gevşek bir duruma gelmişse kapanmaz ve mide asitleri yemek borusuna geçer. Bu da reflüye neden olur. Dolayısıyla obezite ve obezitenin getirdiği kısır döngü olan sürekli açlık hissi ve gereğinden çok fazla besin tüketimi durumu reflü sorununa yol açabilir. Obezitenin tedavi edilmesi yaşam konforunu oldukça bozan ve oldukça sancılı reflü sürecini de hafifletmeye veya ortadan kaldırmaya yarayacaktır.