Dumping Sendromu ve Beslenme

Dumping Sendromu ve Beslenme

Dumping Sendromu ve Beslenme

Dumping sendromu kısaca midenin, içindeki sindirilmiş ya da sindirilmemiş besin atıklarını ince bağırsağa normalde olması gerekenden çok hızlı şekilde boşaltması durumudur. Diğer bir ismi “hızlı mide boşalması”dır. Bu durum gastrik bypass ve benzeri cerrahi işlem geçiren hastalarda daha sık görülse de zaman zaman herkeste görülebilen bir durumdur. İnce bağırsağın hızlı boşaltım yaptığı sırada aniden giren kramplar, terleme, ishal, baygınlık ve halsizlik gibi durumlar deneyimlenebilir.

 

Erken dumping

Erken dumping sendromunda genellikle belirtiler yemekten hemen sonra veya yaklaşık yarım saat içerisinde görülür. Aniden baş dönmesi, fenalaşma hissi veya halsizlik hissi gelebilir. Bunlara kramp, bulantı, ishal eşlik edebilir.

 

Geç dumping

Geç dumping yemekten birkaç saat sonra ortaya çıkar. Normalde sindirimin tamamlanması ve boşaltım için ideal bir süre olsa da birkaç saat sonra gelen dumping durumu bundan farklıdır ve yine vücudun ani tepkiler vermesine neden olur. İnce bağırsağın ani tepkisinin ardından terleme, titreme, hatta baygınlık yaşanabilir.

 

Nedenleri

Dumping sendromunun sebebi tam olarak sindirilememiş ve karbonhidrat oranı yüksek gıdaların ince bağırsağa geçtiği anda bu şekeri dengelemek için bir anda gerçekleşen aşırı insülin salınımıdır. İnsülin düzeylerinin aşırı yükselmesi ani şeker düşmesine ve buna bağlı belirtilere sebep olur.

 

Beslenme

Beslenme alışkanlıklarınızda yapabileceğiniz bazı temel değişikliklerle dumping semptomlarını oldukça hafifletmeniz mümkün. Örneğin az sayıda ve büyük öğünler yemek yerine çok sayıda küçük öğünler belirtileri epey hafifletecektir. Soda, şeker ve unlu mamülleri mümkünse tüketmemek ya da mümkün olduğunca sınırlamak, lif bakımından zengin gıdalarla beslenmek; proteini tavuk, balık, fıstık ezmesi, tofu gibi kaynaklardan tüketmek bağırsaklarınız üzerindeki baskıyı azaltacaktır. Ayrıca tüm mide ameliyatları sonrası altın kural olan yemekten 30 dakika önce ve 30 dakika sonra sıvı tüketmeme kuralına uymak da büyük önem taşır.