Ameliyat sonrası depresyonun sebepleri nelerdir?

Ameliyat sonrası depresyonun sebepleri nelerdir?

Ameliyat sonrası depresyonun sebepleri nelerdir?

 

İster basit ister karmaşık bir ameliyat olsun ameliyat süreci hastalar için önemlidir. Geçirilecek operasyonun yarattığı kaygılar, korkular, beklenmedik şekilde ortaya çıkan maddi giderler sonucu umutsuzluğa kapılma, çaresiz hissetme ve yaşama motivasyonunun azalması gibi duygular ortaya çıkabilir. Ameliyat sonrası depresyon oldukça sık görülen bir durumdur. Bu durumun belirtilerini ve sebeplerini beraber inceleyelim.

 

Ameliyat sonrası depresyon belirtileri

Depresyon hayatı zorlaştıran, yaşam kalitesini düşüren zor bir süreçtir. Belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Halsizlik, bitkinlik
  • Karar vermede zorlanma
  • Aşırı iştah ya da iştahsızlık
  • Normalden fazla ya da az uyuma
  • Normalde severek yapılan aktivitelere karşı isteksizlik
  • Kaygılı, stresli ve sinirli hissetmek
  • Yorgunluk
  • Sebepsiz yere umutsuz ve çaresiz hissetmek
  • Kendine ya da başkasına zarar verme düşünceleri

 

Neden ameliyat sonrası depresyon ortaya çıkar?

Operasyon sonrasında gelişen depresyon nedenleri şu maddelerle ilişkilendirilebilir:

  • Anesteziye verilen reaksiyon
  • Antibiyotikler
  • İyileşme süresinde yaşanan ağrılar ve rahatsızlıklar
  • Vücudun bazı ilaçlara verdiği tepkiler
  • Hastalığın ya da operasyonun sebep olduğu fiziksel, zihinsel ve duygusal sıkıntılar
  • Yaşam kaybı korkusu

Cerrahi müdahale sonrası depresyon her hastada farklılık gösterebilir. Yapılan bir araştırma depresyon belirtilerinin ameliyat öncesi de görülmeye başlandığı, bu sıkıntılarla mücadele edilmediğinde aynı sıkıntıları ameliyat sonrasında da görmenin çok mümkün olduğunu göstermiştir.

 

Ameliyat sonrası depresyon ve neden olduğu şikayetler nasıl azaltılabilir?

Ameliyat sonrasında ciddi psikolojik sorunlar yaşanabilse de bu durumu hafif ve kolayca atlatabilmek de mümkündür.

 

Beklentilerinizi anlamak

Geçirilecek ameliyat öncesi, ameliyat sırasında veya sonrasında sizi neler beklediğini bilmeniz ve anlamaya çalışmanız iyi bir başlangıç olacaktır. Yapılacak işlemler hakkında bilgi edinmeli, semptomları ve sizde yaratacağı kaygıları önceden bilerek kontrol altında tutmak üzere plan yapmak size yardımcı olabilir. Doktorunuza aklınıza takılan her türlü soruyu ve merak ettiğiniz her şeyi sorun.

 

Depresyon belirti ve bulgularını izlemek, takip etmek ve paylaşmak

Ameliyat sürecinde ne tür sıkıntılar hissettiğinizi izlemek ve takip etmek yaşadığınız durum üzerindeki kontrol ve farkındalığınızı artıracaktır. Böylece yaşanması muhtemel sorunların üstesinden gelmeniz kolaylaşır. Burada saptadığınız şikayetleri doktorunuzla paylaşabilir ve alınabilecek tedbirleri birlikte değerlendirebilirsiniz.

 

Arkadaşlarınız ve ailenizle iletişimde olmak

Arkadaşlarınızla ve ailenizle açık ve rahatça konuşabilmeniz önemlidir. Aklınızdan geçen tüm kaygıları onlarla açıkça paylaşmaktan çekinmeyin. Onların varlığı ve sizi destekliyor olduklarını bilmek sizlere güç verecektir.

 

Düzenli egzersiz yapmak

Ameliyat öncesi vücudunuzu zorlamayacak sınırlar dahilinde düzenli egzersiz yapmanız hem tedavi sürecinize hem de muhtemel depresyonunuzun iyileşmesine yardımcı olacaktır. Egzersiz vücut gelişimi bakımından önemlidir ve herhangi bir operasyona hazırlık aşamasında direncinizin artmasını ve güçlenmenizi sağlayacaktır. Ayrıca enerji seviyenizi ve modunuzu yükselterek sizi psikolojik olarak da destekleyecektir. Düzenli egzersiz kendinize olan özgüveninizi ve genel yaşam kalitenizi yükseltir. Fiziksel koşullarınızı göz önüne alarak ne kadar ve hangi sınırlar dahilinde egzersiz yapabileceğinizi belirleyebilirsiniz. Bu konuda bir fizik tedavi uzmanından tavsiye alabilirsiniz.